Druk, of te druk?

Druk, of te druk?

Druk, als je aan mensen vraagt hoe het met ze gaat krijg je vaak dit antwoord. Het gaat goed, maar het is wel druk. Wat betekent dit eigenlijk vraag ik  mezelf wel eens af. Het druk hebben. Is dat prettig, en wenselijk, of juist niet. Als je het niet druk hebt, lijk me er niet bij te horen.

 

Wanneer heb je het te druk? 

Waarom voelen we ons zo druk? Wanneer is druk zijn nog fijn, en wanneer is het teveel? Op al deze vragen kun je geen gemakkelijk antwoord geven. Hoe je te druk zijn ervaart verschilt ook per persoon, maar de tendens is wel dat we het met z’n allen steeds drukker krijgen. Steeds meer mensen rapporteren stress op het werk. Burn-out onder studenten is heel normaal. Toen ik studeerde, had ik nog nooit van een burn-out gehoord bij wijze van spreken. Ligt dat aan de toenemende studiedruk, of aan andere factoren?

 

Hoe help ik mensen die het te druk hebben? 

Als therapeut probeer ik samen met cliënten de oorzaak van te druk zijn te achterhalen. Wat speelt er allemaal, het zijn vaak veel sociale factoren. Ik coach mensen en help de drukte in kaart te brengen. Naast een baan en gezin hoor ik vaak dat mensen  sporten, een hobby uitoefenen, lid zijn van een commissie, erop uit gaan en  zich bezig houden met social media.  En vaak komt het woord “moeten” om de hoek. Ik moet nog sporten, ik moet nog naar de commissie vergadering. Om te onthaasten is het soms nodig lastige keuzes te maken. Moeten al de activiteiten echt? Wat haal je eruit? Brengt het je positiviteit of energie? Ik zie dat mensen hier vaak geen duidelijk antwoord op kunnen geven. Wel hoor ik  “dat hoort erbij” of “ik kan het niet maken om daarmee te stoppen”. Ik daag mensen uit, waarom kan dat niet? Waarom zou je in je vrije tijd dingen doen waar je niet blij van wordt? Is het nodig om voor de “de goede lieve vrede” dingen te blijven doen?

 

Kiezen voor jezelf! 

Ik heb cliënten gezien die de stap durfde te wagen. Die durfden te kiezen waar ze wel energie in wilden stoppen, en waarin niet  meer. Je ziet dat mensen dan dichter bij zichzelf komen. Dat er weer meer rust komt. Het “moeten” gaat er vanaf. Het levert een opgeruimder hoofd op, en ook een groter gevoel van vrijheid. En vaak bleek “ik kan het toch niet maken om te stoppen” reuze mee te vallen. De medemens is begripvoller dat je zou denken!

Deel dit bericht